Modificari in sistemul RO e-Transport
Guvernul Romaniei a aprobat in 8 aprilie 2022 (cu obligativitate de intrare in vigoare de la 01 oct 2022) prin OUG 41/2022, proiectul de Ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Finantelor prin care s-a stabilit implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Sistemul are ca scop monitorizarea in timp real a deplasarii bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, astfel: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.
In decembrie 2023 in OUG 115/2023 au aparut o serie de modificari si completari cu privire la sistemul national de monitorizare a transporturilor rutiere. Astfel, generarea codurilor unice UIT in Sistemul RO e-Transport a fost extinsa si pentru toate transporturile internationale de bunuri nu doar pentru cele cu risc fiscal ridicat.
Obligatia de raportare in e-Transport revine:
- destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export;
- beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
- furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;
- depozitarului, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
Pe langa aceasta modificare a aparut si obligativitatea de monitorizare a transporturilor in ceea ce priveste deplasarea lor in timp real pe drumurile din Romania (urmarirea prin GPS). “Operatorul de transport rutier este obligat sa asigure transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport”, dispune ordonanta.
Avertismentele se aplica incepand cu data de 1 martie 2024, iar penalitatile incepand cu data de 1 iulie 2024.
Pentru a fi lamurite mai multe aspecte si in vederea redactarii Normelor de aplicare, la Ministerul de Finante vor avea loc mai multe intalniri la care vor participa pe langa reprezentanti din minister si ANAF si asociatiile profesionale.
La intalnirea din 17 ianuarie 2024 la masa discutiilor au fost prezenti si reprezentantii ARILOG (Asociatia Romana de Logistica) prin Adriana Palasan, Andreea Mureseanu si Daniel Radu in calitate de Vicepresedinti ai asociatiei.
Prin prezenta la discutii, reprezentantii ARILOG au ca scop prezentarea unor situatii punctuale din industrie pentru care implementarea acestor modificari necesita clarificari, pentru a obtine o implementare armonizata a noilor modificari.
Reprezentantii ARILOG vor fi invitati si la urmatoarele discutii si sesiuni de lucru care vor avea ca scop stabilirea normelor de aplicare din punct de vedere tehnic.
ARILOG a formulat deja o scrisoare cu mai multe puncte de vedere ale membrilor asociatiei care a fost inaintata domnului Ministru Bolos.
Vom reveni cu mai multe detalii si clarificari atunci cand acestea vor fi disponibile.
|