English Version
 www.supply-chain.ro  
»
centru curs logistica Management Supply

 
Untitled Document
Sunteti aici : Prima Pagina » Arhiva Stiri » Managementul riscului in logistica
 
Managementul riscului in logistica 21/07/2011

Vulcanul Eyjafjallajökull a demonstrat ca notiunea de managementul riscului exista numai in teorie.
Cu aproximativ o luna in urma, transportul aerian era paralizat in aproape toata Europa din cauza eruptiei vulcanului din Islanda. Romania a resimtit si ea efectele acestui moment de criza insa mediatizate au fost cu preponderenta consecintele asupra transportului de persoane.
Mai putin s-a vorbit insa de pierderile suferite de companiile de transport de marfa. Daca pasagerii au avut optiunea de a a apela la un mijloc de transport rutier, in ceea ce priveste marfurile, situatia nu a fost atat de facila. De neglijat nu este nici faptul ca bunurile transportate pe cale aeriana sunt de obicei bunuri perisabile sau cu o valoare mare.
Acest episod a demonstrat ca intr-o situatie de criza, asa cum a fost aceasta, putini dintre transportatori au prevazut o strategie pentru gestionarea unor astfel de situatii.
Cele mai afectate de inchiderea spatiului aerian au fost companiile care si-au construit activitatea pe baza unor lanturi logistice slab consolidate si care fie nu au luat in calcul un plan de management al situatiilor de criza fie acesta a fost prevazut numai la nivel teoretic insa nu a fost verificat la nivel operational.
Pierderile care au fost inregistrate in urma restrictionarii traficului aerian pe segmentul expeditiilor de marfa  pe cale aeriana au scos la iveala acuta necesitate a unui plan pentru coordonarea situatilor de criza in acest domeniu. Si asta cu atat mai mult cu cat o intarziere poate provoca mai departe rupturi de stocuri clientilor transportatorilor.
Intrebarea principala care sta in spatele acestei probleme nu este in exclusivitate modalitatea prin care sa stopam evenimentele ci si cum pot fi dezvoltate procesele operationale sau lanturile de valoare adaugata luand in calcul eventualul risc al unei situatii de criza.
In ultimii ani, atentia s-a concentrat cu precadere asupra optimizarii operatiunilor si putini dintre operatorii logistici au pus la punct o strategie pentru o gestionare eficienta a lanturilor logistice in situatii de criza.
Numai pusi in fata faptului implinit operatorii logistici au realizat necesitatea unei strategii care sa analizeze si previzioneze posibilitatea aparitiei unui moment critic pe parcursul derularii lantului logistic.
Ar fi cu siguranta o reusita daca la urmatorul astfel de eveniment, media ar putea sa discute pe baza sistemelor eficiente implementate pentru gestionare crizei si nu despre daunele provocate.

Sursa: eSupplyChain.eu

« Apr 2024 »
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

...

...

...

    Newsletter
 Email :
 
Inregistrare
    Acces Cursanti
 Utilizator:
 Parola:
 
Autentificare
 
   ® 2011 Supply Chain management center Prima Pagina | Contact | Autentificare | Harta site